Monta la caini

Feb 7, 2012 by     2 Comments    Posted under: Nutri Dog

Monta la cainiCand vine vorba de monta la caini, la prima vedere lucrurile par banale. Teoretic se ia un mascul si o femela aflata in calduri, li se ofera un pic de intimitate -daca este posibil- si se asteapta imperecherea. In realitate insa, de cele mai multe ori, lucrurile sunt mult mai complicate.

Cu toate ca femela e in calduri (despre cum sa recunoașteti aceasta stare am povestit deja aici), se poate intampla ca aceasta sa refuze imperecherea. Nu are nicio legatura cu ultimul articol din Cosmopolitan, in care se vorbeste cat de important e preludiul sau cu vreun juramant de fidelitate facut unui catel din vecini… De multe ori femela are tendinta sa refuze monta pentru ca e prea agitata. Iar acest lucru se intampla mai ales daca aceasta e la prima monta.

In aceste situatii se recomanda sa fie utilizat pentru monta un mascul cu experienta, fiind indicat sa existe si un plan B, respectiv sa existe si varianta unui al doilea mascul, pentru situatiile in care femela nu se lasa cucerita de primul. Daca nici asa nu vrea, uneori, pentru a fi linistita i se pot administra 1-2 comprimate de Diazepam (nu, promisiunile amorezului ca daca sta,  o sa o duca in excursie la Paris nu functioneaza in acest caz! :D ).

Pe de alta parte, daca masculul este incepator si la vederea femelei incepe sa “se inroseasca” si sa se agite in van pe langa partenera, este de preferat sa fie cuplat cu o catea cu experienta si cu un temperament echilibrat, in nici un caz  o femela agitata, agresiva.

In unele cazuri, masculul trebuie un pic ajutat (din nou, trebuie mentionat ca discutiile cu el in particular, in care i se explica ca puii nu sunt adusi de barza, nu functioneaza :D). Mai concret, daca nu face singur “saltul”, va fi ajutat cu blandete, punandu-i-se o labuta, prin lateral, pe spatele catelei.

Daca nu ii iese din prima, stapanul acestuia il poate ajuta din nou, dar miscarea trebuie facuta cu atentie pentru ca uneori masculii, in special cei agresivi, au tendita sa muste in acest moment, deoarece pot sa creada ca se incearca indepartarea lor de femela.

Nu uitati sa aveti si un castron cu apa la indemana…uneori acest preludiu…agitat  poate sa dureze destul de mult si ambii parteneri pot fi deveni extrem de insetati!

Odata trecuta faza de tatonare, imperecherea propriu-zisa ar trebui sa dureze circa 2 minute. Finalizarea ei poate fi identificata prin tresaririle ritmice ale cozii mascului. Urmeaza inca un aspect important: cei doi se vor intoarce intr-o pozitie “posterior in posterior”,dupa care vor ramane captivi (lipiti) cca  20 de minute. Mare atentie la acest moment: cozile trebuiesc orientate in laterale diferite, iar daca intampina problem la intors , masculul poate fi ajutat cu blandete prin ridicarea unui picior posterior peste zona sacrala a catelei. E recomandat ca inclusiv in aceasta perioada de aparenta liniste, stapanii sa-i supravegheze, deoarce cateaua se poate plictisi sau chiar panica si poate incerca sa se separe, zbatandu-se, tragand, trantindu-se, uneori chiar muscand masculul, fiind posibil sa se produca accidente.

 

2 Comments + Add Comment

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Daca iubiti animalele, aratati-o cu un like!